APRIL 2017
 
di 25
 
4HOOG - WANIKAN  [3+] SCHOOLvliegje
wo 26 15.00u
 
4HOOG - WANIKAN  [3+] FAMILIE vliegje
do 27
 
4HOOG - WANIKAN  [3+] SCHOOL vliegje
vr 28 20.00u
 
HERMES - DEBAT GELIJKE KANSEN  - OP BEZOEK - AFGELAST
za 29 20.30u
 
zo 30 19.30u
 
     
MEI 2017
 
zo 14 14.00u
 
do 18 20.00u
 
Ezelsbrug  [premiÉre] - projecten - NOG ENKELE TICKETS!
vr 19 20.00u
 
Ezelsbrug  - projecten - NOG ENKELE TICKETS!
za 20 21.00u
 
wo 24 20.30u
 
     
reserveerknop= reserveer   Reserveren voor maart /april / mei 2017 kan vanaf maandag 20 februari 2017 om 10.00u.
Eerder gemaakte reservaties worden niet opgenomen.
     
   
b a x j 

 
 

PROJECTEN

BEWEGEND FEEST

BEVRIJDINGSLAAN XL -  BEWEGEND FEEST

zondag 14 mei 2017
14.00u start aan kruispunt Bevrijdingslaan - Blazoenstraat
15.30u - 19.00u slotfeest E. Seghersplein

BEWEGEND FEEST

Bewoners, verenigingen en organisaties uit de Brugse Poort komen op straat om te tonen wat hun bezighoudt, hun hobby’s, hun passies. Die willen we namelijk tijdens deze FEESTELIJKE PARADE in de verf zetten.

Onderweg zijn er een reeks ‘haltes’: kruispunten, een parking, een dak, ... Aan elk van die HALTES wordt de parade getrakteerd op een SPEKTAKEL van zo’n 5 tot 10 minuten waarin telkens een aantal van die bewoners, verenigingen en organisaties, gezamenlijk en op een originele en verrassende manier, tonen waar ze in hun vrije tijd mee bezig zijn. Op die spektakels hebben ze namelijk stevig gerepeteerd onder begeleiding van Koen De Ruyck de regisseur van dienst.

Muziek, zang, dans, voetbal, aikido, boksen, clownerie, film en foto, straattheater, vertellen, poppenspel, originele fietsen, circus, bonte verzamelingen, naaien en vlaggen maken en andere originele staaltjes huisvlijt, een PERFORMANCE met kritische kijk op de wijk, ... Je kan het zo gek niet verzinnen of het komt aan bod.

Uiteindelijk arriveert deze bonte bende op het Emilius Seghersplein waar een spontaan, zij het enigszins georganiseerd, VOLKSFEEST zal losbarsten. Met muziek, dans, drank, hapjes en schoon volk. 


 

EZELSBRUG

donderdag 18 mei 2017 om 20.00u - NOG ENKELE TICKETS!
vrijdag 19 mei 2017 om 20.00u - NOG ENKELE TICKETS!

Ezelsbrug

Ezelsbrug is een theaterproject met amateurtoneelspelers, anderstalige migranten die proberen om het Nederlands onder de knie te krijgen. Met een team van professionele kunstenaars begeleidde de francaise Sophie Cocheteux-Depraeter - regisseur, actrice en zangeres, afkomstig uit Frankrijk - een tiental cursisten ‘Nederlands Tweede Taal’ van CVO GENT acht maanden lang met toneeloefeningen, choreografie, taaltraining en muzikale vorming. Ze werd gedurende het volledige proces bijgestaan door Barbara Van Praet, dramaturg en lerares talen. Het resultaat is een optimistisch, kleurrijk toneelstuk waarin het geheugen en de persoonlijke herinneringen van de deelnemers de toeschouwer meenemen naar verre, fabelachtige oorden. Volksverhalen, sprookjes en legendes uit verschillende continenten worden door hen geïnterpreteerd, gespeeld, gezongen en verteld in de taal van hun nieuwe thuis: het Nederlands. Hoe kunnen migranten omgaan met een nieuwe taal die het collectief geheugen weerspiegelt van een volk dat ze niet kennen? Ezelsbrug is een invitation au voyage die mensen met elkaar laat communiceren over grootse humane thema’s en cultuur overstijgende kleinmenselijkheden.  

Regie  Sophie Cocheteux-Depraeter | Dramaturgie Barbara Van Praet | Scenografie Tom Opdenakker | Choreografie Davy Desloovere | Licht Alexander Coppenolle | Muziek en geluid Robert Leiner en Jean-Pierre B-Rees | Grafisch ontwerp Alex Andreev | Deelnemers Abdelfattah Oidi (Marokko), Alexander Londono Gomez (Colombia), Anastasia Galvita (Rusland), Angelina Balkaen (Oekraine), Chloi Makri (Griekenland), Elham Tavoosi (Iran), Enri Dalipi (Albanië), Gladys Ongeri (Kenya), Harold Daniels (Ghana), John Lester Aguila (Filipijnen), Joy Llano (Filipijnen), Mahboubeh Sedaghat (Iran), Mihaela Moldovan (Roemenië), Yoandris Patterson (Cuba) | In copresentatie met NTGent | Met de steun van Stad Gent | Sponsors Solico sound & light rental, Coppenolle drukkerij & print, ACP Productions, vzw SOL.I.DAR.GENT

Producent Celestial Mekaniks celestialmekaniks.com is een organisatie, gevestigd in Gent die vrijdenkers met elkaar in verbinding stelt en kunst toegankelijk wil maken voor een breed publiek. Tijdens hun evenementen vullen exacte wetenschappen en artistieke creatie mekaar aan en vormen een verrassend harmonisch geheel.
 
In 2008 werd Sophie Cocheteux-Depraeter genomineerd voor de Prix de la Critique (Meilleure découverte) met “A mon grand-père. Dernier concerto en appartement pour Jean-Marie Depraeter” in Gare de Watermael in Brussel, een kunstproject over een man die aan Alzheimer leed. 

logo's ezelsbrug

 

De ticketprijs is €6 euro. (Wijkt dus af van onze gewone ticketprijzen). Reserveren via ons reservatieformulier.
 

DE PROPERE FANFARE-  FUIF PROPER GEKNIPT

zaterdag 20 mei 2017 vanaf 21.00u

Ezelsbrug

De Propere fuift erop los!
Thema dit jaar is haar, haar en nog eens haar!
Kam uw haar, kom af, drink een pintje, sponsor onze tournee
en vooral: dans, dans, dans!!!

21u: deuren open
21u30: de "geknipte show"
nadien: feest!

Naar jaarlijkse gewoonte is dit hét knalfeest in uw buurt, mét show, acts en andere onzinnigheden. Ieder jaar opnieuw lovende recensies bij de kwaliteitskranten en zware neerslachtigheid bij hen die dit topevent spijtig genoeg misten.

Kaarten verkrijgbaar: VVK €4 ADD €5


BEVRIJDINGSLAAN XL-  STADSREPARATIES FASE ii

Stadsreparaties Fase iiIn november 2016 gingen we van start met Stadsreparaties in het kader van Bevrijdingslaan XL. Een inspiratiewandeling waarin we tijdelijke ingrepen pleegden in de Bevrijdingslaan en omgeving. We voerden enkele nuchtere en nodige herstellingen uit, van het dichten van betonbarsten tot het vervangen van een dood boompje aan het Seghersplein.

Andere reparaties waren dan weer eerder creatief van aard. Het openbare mannentoilet kreeg een verjaardagskalender en werd opengesteld voor dames. In het kapelletje ter hoogte van de Phoenixstraat kreeg Maria gezelschap van andere levensbeschouwingen, zodat vrijzinnigen, moslims en boedhisten er zich ook konden gaan bezinnen, … En dat was alleszins zeer boeiend. Het repareren gaf voldoening.

Maar in het voorjaar van 2017 is het tijd voor de volgende fase. Buurtbewoners en enthousiastelingen zijn uitgenodigd om een aantal permanente reparaties uit te voeren in de Bevrijdingslaan. Nodige en creatieve herstellingen. Ben je benieuwd om te weten wat we allemaal zullen doen en wat we reeds verwezenlijkt hebben? Ontdek het op onze website, onder het project Bevrijdingslaan XL, of op de Facebookpagina van Stadsreparaties:

www.facebook.com/Stadsreparaties

Stadsreparaties is een leuke samenwerking tussen ‘Bij de Vieze Gasten’, Productions & zonen en Bolwerk.

 


BIJ DE BUREN [5+]    vlieg

Stadsreparaties Fase iiBij De Buren laat (vooral kansarme) kleuters vanaf vijf jaar samen met hun ouders kennismaken met boeken, theater en muziek in hun eigen vertrouwde omgeving (thuis en op school). Vier acteurs/ actrices – i.s.m. Drama KASK Gent - spelen twee verschillende voorstellingen in drie Gentse theaterhuizen en daarna bij buurtbewoners thuis. Die kunnen op hun beurt weer buren, vrienden en familie uitnodigen. Daarvoor werken we nauw samen met Brede School en de verschillende buurtscholen om de ouders te betrekken.

Van 13 tot 16 maart 2017 zijn de voorstellingen te zien in de Brugse Poort, Bij’ De Vieze Gasten en daarna van 18 maart tot 2 april 2017 worden de voorstellingen thuis gespeeld. De laatste stop van deze editie is in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham waar BIJ DE BUREN te gast is met lanceervoorstellingen van 2 tot 5 mei 2017 bij Larf! (Warandestraat 13) en brengt thuisvoorstellingen van 6 tot 14 mei 2017.

logo's bij de buren

 

 

 

  

THEATER

DAS ALLEEN MAAR IN AMERIKA - MENSENS

donderdag 20 april 2017 om 20.30u VOLZET

Mensens

Das alleen maar in Amerika (brengt) Mensens
Ofte het verhaal der onvrijblijvendheid

Een man, Hendrik: ‘Wat is het mooiste dat je iemand kan schenken? Een leven. Maar verwacht geen dankbaarheid.

Een vrouw, Lena: ‘Soms is het pas door iets dood te maken, dat het betekenis krijgt. Dat het geclassificeerd kan worden bij de belangrijke dingen. In feite zijn we continu dingen aan het doodmaken, dat behoort tot de wetmatigheid van de thermodynamica en het mens zijn.’

Lena houdt waarschijnlijk van Hendrik. Hendrik houdt waarschijnlijk van Lena. Ze cirkelen rond elkaar. Ze cirkelen rond een hete brij. En dan is er ook nog een publiek. Dat toekijkt, geanimeerd wil worden. En God als Tefalpan.

Das Alleen Maar In Amerika is een familie. Met Mensens brengen ze een stuk over het verlangen om te springen. Met de zekerheid dat het pijn zal doen.

spel Hilde Maris en Peter Vercruysse | coaching Marc Debisschop | tekst Tom Cornu | scenografie Bruno Stappaerts | onmisbare inbreng Sofie Michels en Machteld D’Hollander | productie Das Alleen Maar In Amerika i.s.m. Viv&Viviane

 SIEN EGGERS, SOFIE PALMERS & JESSA WILDEMEERSCH - L’ÉTUDE (NU SLAAT DE CHAOS TOE)

zaterdag 29 april 2017 om 20.30u - VOLZET

L'étude (nu slaat de chaos toe)

Drie vrouwen ontmoeten elkaar en wagen zich aan een studie over Shakespeare. Ieder heeft hier zo haar eigen reden voor.

Ze drinken wijn. Verliezen zich in taal en onderzoeken Shakespeares vrouwenrollen in zichzelf, gaande van Lady Macbeth, tot de getemde feeks, van Portia tot Ophelia.

Naarmate de studie vordert vermengen de levens van de drie vrouwen zich steeds meer met de rollen van Shakespeare en omgekeerd, met alle gevolgen van dien…

‘All the world’s a stage, And all the man and woman merely players: They have their exits and their entrances, And one man in his time plays many parts.’,  As You Like It, Shakespeare.

Kom kijken en laat je meevoeren door Eggers (Eigen Kweek, De Koe, HETGEVOLG), Wildemeersch (Het Nieuwstedelijk, The Actors Studio, New York, De Kavijaks) en Palmers (De Koe, SKaGeN, De Helaasheid Der Dingen), drie rasactrices die hun krachten bundelen in deze wervelende Shakespeare-trip.

concept Jessa Wildemeersch ism. Sofie Palmers en Sien Eggers | tekst en spel Sien Eggers, Sofie Palmers en Jessa Wildemeersch naar William Shakespeare | coaching dramaturgie De Koe | coaching spel Jan Eelen | productie JESSA (les yeux bleus vzw) ism Sofie Palmers (vzw Palmers&Pierlet) in co-productie met 30CC | met de steun van De Stad Leuven, CC Strombeek, CC Halle, CC Diest, Het Kaaitheater en GC De Kriekelaar.

 


 

 

  

COMEDY

MICHAEL VAN PEEL - VAN PEEL TOt evenaar

donderdag 13 april 2017 om 20.30u - VOLZET

Michael Van PeelStand-up comedian en Vespa-reiziger Michael Van Peel neemt je mee op reis langs de kronkelpaden in zijn hoofd, van West-Europa naar West-Afrika, doorheen de uitgestrekte zandvlakten van de Sahara.

Een reisverhaal over de 10 000 km tussen Antwerpen en Dakar. Niet met een hi-tech rallywagen, maar met een 20 jaar oude Vespa, een kaart en een kompas. Ouderwets avontuur met oerdegelijke technologie. Via omwegen natuurlijk; want de kortste weg is zelden de interessantste. Vijftig dagen was hij onderweg, gevuld met eenzaamheid én boeiende ontmoetingen, zandstormen in de Sahara, corrupte grenswachters in Mauritanië, malariamuggen en modderpistes in de brousse van Senegal.

Zijn avonturen waren al te volgen via Facebook, P-Magazine en de Morgen. En nu voor het eerst als reisverhaal in het theater. Het bijhorend boek is beschikbaar.

tekst en spel Michael Van Peel | foto Michael Van Peel | www.MICHAELVANPEEL.be/ .


 
  

MUZIEK

BIG WHOOP XL

donderdag 6 april 2017 om 20.30u

Big Whoop

Big Whoop is een eclectische funk band die bestaat uit drie gasten uit Gent, verbonden door de liefde voor muziek. Ze hebben de laatste jaren, door het maandelijks uitnodigen van Gents talent (Big Whoop Invites @ Afsnis), een gigantische familie aan muzikanten bijeengebracht. Big Whoop XL is een collectief die tot stand komt als we al deze muzikanten op één podium zetten! Elke show heeft een andere opstelling met muzikanten met allemaal een diverse achtergrond. Verwacht je aan een knallende set met veel fantasie!  

bass Owen Weston | drums Tom Vansteenkiste | keys Joram Kunde Boumkwo | Guests Amazumi (rap), Kwame (rap), Zami Zulu (turntablist), BJORN (gitaar)3/4 PEACE -  RAINY DAYS ON THE COMMON LAND

vrijdag 21 april 2017 om 20.30u

3/4 PEACE

‘3/4 Peace’ is een trio opgericht door de Belgische saxofonist en fluitist Ben Sluijs. Aan zijn zijde twee muzikanten die opgang maken: de Belgisch-Peruviaanse pianist Christian Mendoza en de Franse bassist Brice Soniano.

Lyrische melodieën en ook sterk harmonisch geschreven composities maken een groot deel uit van het repertoire, al bestaat altijd de mogelijkheid en de noodzakelijkheid deze vaste vormen ook los te kunnen laten. “Het resultaat is heerlijk toegankelijke maar allerminst vrijblijvende akoestische jazz.” (Focus Knack)

saxofoon & Fluit Ben Sluijs | piano Christian Mendoza | bas Brice Soniano | www.WWW.THREE-FOR-PEACE.COMBAI KAMARA JR. -  The Mystical Survivors & Some Rare Earthlings Vol 1

zaterdag 22 april 2017 om 20.30u

BAI KAMARA JR. BAI

Een warme stem, soms funky maar even goed ingetogen en intiem. De muziek van Bai Kamara Jr is een opwindende smeltkroes van R&B, soul, funk en jazzy invloeden.

De Brusselse singer-songwriter producer Bai Kamara Jr., brengt  in maart zijn 5e studioalbum uit  genaamd “ Bai Kamara Jr presents The Mystical Survivors & Some Rare Earthlings Vol 1”. Het is zijn meest ambitieuze project waarbij het concept was om een organisch, retro en toch modern soul album te maken, zonder gebruik te maken van  programmering of samples.

Opgroeiend in Sierra Leone en het Verenigd Koninkrijk en als zoon van een ambassadeur in Brussel, is Bai altijd bewust geweest van onrechtvaardigheid en ongelijkheid in de wereld en tegenwoordig voelt hij de noodzaak om zijn stem en songs te gebruiken om een bewustzijn te scheppen en een boodschap te verspreiden van hoop en vrede. Zijn songs zijn een mengeling van persoonlijke verhalen en mondiale thema’s.

Bai verzorgde het  voorprogramma van Vanessa Paradis  tijdens haar internationale tour en tourde met Dani Klein en Youssou N’Dour. In 2015 schreef en componeerde hij “If I Could Walk on Water”  voor Artsen Zonder Grenzen en nodigde Daan, Guy Swinnen, Beverly Jo Scott uit voor de song.

akoestische gitaar & zang Bai kamara Jr | elektrische gitaar & backing vocals Eric Moens| | bas Thierry Rombaux | drum Patrick Dorcean | www.BAIKAMARA.COMDEREK & HANS VAN OOST -  DYLANJAZZ

woensdag 24 mei 2017 om 20.30u

Dylanjazz

Derek en jazzgitarist Hans Van Oost spelen Dylanjazz.

De Nobelprijswinnaar literatuur 2016 is sedert de jaren zeventig van de 20ste eeuw een blijvende inspiratiebron voor Derek, evenzeer als woordkunstenaar dan als muzikant en songschrijver.

Onlangs ontdekte hij dat jazzgitarist Hans Van Oost al even lang een even grote bewonderaar van het werk van Dylan is.

Meer was er niet nodig om gezamenlijk te gaan grasduinen in het Bob-repertoire en er een reeks favoriete nummers uit te selecteren en op de jazz-rooster te leggen.

Eigenzinnige keuze en authentieke versies … Of wat had je verwacht?

Bij bij’ De Vieze Gasten laten ze zich versterken door contrabassist Mario Vermandel en drummer Luc Vanden Bosch, bevriende top-jazz-cats.

zang Derek – Dirk Dhaenens | gitaar Hans Van Oost | contrabas Mario Vermandel | drum Luc Vanden Bosch | www.DEREKMUSIC.BE


 
  

FAMILIE & SCHOOL

4HOOG - WANIKAN [3+]    vlieg

woensdag 26 april 2017 om 15.00u (familie)
dinsdag 25 & donderdag 27 april 2017 (school)

WANIKANIn het begin is er niets.
Uit niets komt iets.
Een jongen. 
Een meisje. 
Ze neemt hem mee in een droom. 
Een droom vol truien. 
Waar ze zich graag in verstoppen.  
Samen...
Op de tonen van Chopin. 

Een woordeloze fantasie voor kleuters. Wanikan neemt je mee in een suggestief dansspel van ontmoeten en uit elkaar gaan. Poëtisch en humoristisch glijdt het ene beeld over in het andere.

concept en regie Jelle Marteel | spel Simon D’Huyvetter of Ezra Fieremans en Julie Kurris of Anjana Dierckx | coach Frans Van der Aa | foto's Els Deventer | www.4HOOG.Be

 


 
  

OP BEZOEK

MUZIEKHUIS GOESTE MAJEUR - MUZIEKAVOND [gratis]

zondag 30 april 2017 om 19.30u

Muziekavonden Muziekhuis Goeste Majeur organiseert de komende maanden opnieuw enkele nieuwe Muziekavonden. Deelnemen is gratis, voorkennis niet nodig: enkel goesting om mee te doen is van belang.
Op www.goestemajeur.be vind je alle info over de Muziekavonden terug.

 HERMES -  DEBAT GELIJKE KANSEN

vrijdag 28 april 2017 om 20.00u - AFGELAST

Hermes nodigt uit voor de tweede editie van het Debat Gelijke Kansen! Want voor wie zijn deze kansen nu? Hebben wij als veranderende samenleving nood aan een nieuwe norm, een nieuwe gemeenschappelijke grond of moet dit alles net overboord? Treedt samen met ons en vele anderen in gesprek over diversiteit, gender en gelijkheid!

Toegang is gratis. Info en inschrijven via burcukorkmazer@hotmail.com

 

 
  

 

Bij’ De Vieze Gasten werkt veel en graag samen met buurtgerichte organisaties, kunstenaars en buurtbewoners. Interesse om de zaal te gebruiken? Neem contact op met Marie-Laure via marielaure@deviezegasten.org voor meer info.

 

 

Logo DVG