BEVRIJDINGSLAAN XL

       
   
   
   
   
   
   
       
 

 

Bewegend Feest

BEVRIJDINGSLAAN XL - BEWEGEND FEEST

zondag 14 mei 2017
14.00u start aan kruispunt Bevrijdingslaan - Blazoenstraat
15.30u - 19.00u slotfeest E. Seghersplein

BEWEGEND FEEST

Bewoners, verenigingen en organisaties uit de Brugse Poort komen op straat om te tonen wat hun bezighoudt, hun hobby’s, hun passies. Die willen we namelijk tijdens deze FEESTELIJKE PARADE in de verf zetten.

Onderweg zijn er een reeks ‘haltes’: kruispunten, een parking, een dak, ... Aan elk van die HALTES wordt de parade getrakteerd op een SPEKTAKEL van zo’n 5 tot 10 minuten waarin telkens een aantal van die bewoners, verenigingen en organisaties, gezamenlijk en op een originele en verrassende manier, tonen waar ze in hun vrije tijd mee bezig zijn. Op die spektakels hebben ze namelijk stevig gerepeteerd onder begeleiding van Koen De Ruyck de regisseur van dienst.

Muziek, zang, dans, voetbal, aikido, boksen, clownerie, film en foto, straattheater, vertellen, poppenspel, originele fietsen, circus, bonte verzamelingen, naaien en vlaggen maken en andere originele staaltjes huisvlijt, een PERFORMANCE met kritische kijk op de wijk, ... Je kan het zo gek niet verzinnen of het komt aan bod.

Uiteindelijk arriveert deze bonte bende op het Emilius Seghersplein waar een spontaan, zij het enigszins georganiseerd, VOLKSFEEST zal losbarsten. Met muziek, dans, drank, hapjes en schoon volk. 

@ aanmelden ;

Bewegend feest BEVRIJDINGSLAAN XL - BEWEGEND FEEST

Op zondag 14 mei sluiten we het project 'Bevrijdingslaan XL' af. Op die gezegende namiddag zal er een bijzondere parade door de Bevrijdingslaan trekken. Een ‘Bewegend Feest’ om precies te zijn.

Om te beginnen is er een klein groepje muzikanten en dansers. Ze hebben post gevat aan het begin van de Bevrijdingslaan, kant Rooigemlaan. Zij smijten zich en trekken dit unieke feest op gang. Eenmaal opgewarmd, beginnen ze, met het al even opgewarmde publiek in hun kielzog, aan hun tocht richting Luizengevecht. Op elk ‘kruispunt’ houden ze halt.

Want op die kruispunten ontvouwt er zich voor de ogen van het publiek een gevarieerd spektakel. Kort, telkens anders, verrassend. Die spektakels zetten de veelkleurigheid en rijkheid van de Brugse Poort in de verf. De deelnemers sluiten vervolgens aan bij de parade. Die steeds groeiende karavaan trekt dan naar het volgende kruispunt. Een kleurrijke stoet die eindigt met een heerlijk volksfeest op het Seghersplein.

bewegend feestBezet eens een kruispunt...

Daarvoor hebben we, uiteraard en gelukkig maar, jouw hulp nodig. We zoeken namelijk mensen, veel mensen, die willen deelnemen aan zo’n spektakel op een kruispunt. Die spektakels tonen waar de mensen uit onze buurt mee bezig zijn: een hobby, een passie, een project.

We nodigen je uit om alleen, met vrienden, met je collega's, je club, je comité, je vereniging, je band... te tonen waar je mee bezig bent. Alles kan, we sluiten niets uit, zolang je er maar bezield door bent: muziek, theater, naaien, boksen, auto’s tunen, bijen of groenten kweken, fietsen, dans, sport, verzamelen,…

De enige voorwaarde is dat je je interesses wilt delen met anderen en dat je bereid bent om met de parademakers van dienst (Koen De Ruyck en Aziz Boukhzar) creatief aan de slag te gaan. De spektakels zijn namelijk een samenvoeging van telkens zo’n vijftal demonstraties tot een artistiek en verrassend geheel. Ze duren 5 tot 10 minuten.

Geïnteresseerd?    

Aanmelden kan tot eind december bij Mark Jeanty: mark@deviezegasten.org. Startvergadering op donderdag 12 januari om 19.00u bij Bij’ De Vieze Gasten. Heb je nog vragen, suggesties of opmerkingen? Wil je graag dat we eens langskomen bij je vereniging om je vrienden te overtuigen ... ? Laat maar weten, we staan te popelen!

@ aanmelden

Bewegend feest

KIOSK BEVRIJDINGSLAAN - VOOR & NA

In de tweede week van september 2016 is er veel gebeurd op het Emilius Seghersplein. De Brugse Poort heeft een nieuwe ontmoetingsplek zien ontstaan dankzij de ‘Kiosk Bevrijdingslaan XL’. Een week lang hebben we op het plein gebouwd, genaaid, muziek gespeeld, postkaarten geschreven, pizza’s gemaakt, fietsen hersteld, boeken voorgelezen, spullen weggegeven, passanten gefotografeerd en vooral… veel muntthee gedronken en geschonken.

In deze warme week hebben we niet enkel dingen gemaakt maar was er ook ruimte voor ontmoeting en uitwisseling. Wietse Palmans, illustrator van dienst, heeft de buurt in kleur geschetst en heeft veel van zijn gemaakte portretten geschonken aan de buurtbewoners en voorbijgangers. Wie zijn portret niet is komen ophalen kan misschien het resultaat zien verschijnen in de volgende editie van ‘Ons Kommeere’. Ook Laura Vroom, die een week lang naar de ergernissen van de passanten heeft geluisterd, bracht op 22 oktober 2016 het resultaat van haar ‘verzameling der frustraties’ in een lekker gekruide voorstelling ‘Sauerkraut’.

Door al deze mooie dingen willen we blijven investeren in het Emilius Seghersplein. Met behulp van alle betrokken partners uit de Brugse Poort, willen we een nieuw plan voor het Seghersplein opzetten. We hopen er (minstens) elke laatste vrijdag van de maand aanwezig te zijn met een weggeefplein, een straatmuzikant of een ander leuk gebeuren… Wil je er graag bij zijn of heb je een idee om er iets realiseren? dat kan! Stuur een mailtje naar marielaure@deviezegasten.org.

Samen met de buurt willen we op deze manier het Seghersplein extra in de kijker te zetten en de mensen bij elkaar brengen. Maar ook verder met hen de toekomst van onze wijk in handen nemen en bijdragen aan een leefbare en warme Brugse Poort voor iedereen. Volg het project op www.bevrijdingslaanxl.tumblr.com

 

LAURA VROOM - SAUERKRAUT

zaterdag 22 oktober 2016 om 18.00u
zaterdag 22 oktober 2016 om 19.00u
zaterdag 22 oktober 2016 om 20.00u

Laura Vroom

Voor 'Sauerkraut' verzamelt theatermaaktster Laura Vroom irritaties/ergernissen/frustraties. Gewapend met een dictafoon trekt ze door de wijk en luistert naar ieder die zijn gal wil spuwen. Aan de hand van de verzamelde verhalen en gesprekken tijdens de Kioskweek op de Bevrijdingslaan XL schrijft ze een nieuwe monoloog.

Locatie: CREABAR in Zinniastraat 9, 9000 Gent

Voorstellingen om 18.00u, 19.00u en 20.00u (duur 30 min.)

Prijs: Gratis

http://dassauerkraut.weebly.com/

Reserveren: marielaure@deviezegasten.org of 09 237 04 07

 

BEVRIJDINGSLAAN XL-  STADSREPARATIES FASE ii

Stadsreparaties Fase iiIn november 2016 gingen we van start met Stadsreparaties in het kader van Bevrijdingslaan XL. Een inspiratiewandeling waarin we tijdelijke ingrepen pleegden in de Bevrijdingslaan en omgeving. We voerden enkele nuchtere en nodige herstellingen uit, van het dichten van betonbarsten tot het vervangen van een dood boompje aan het Seghersplein.

Andere reparaties waren dan weer eerder creatief van aard. Het openbare mannentoilet kreeg een verjaardagskalender en werd opengesteld voor dames. In het kapelletje ter hoogte van de Phoenixstraat kreeg Maria gezelschap van andere levensbeschouwingen, zodat vrijzinnigen, moslims en boedhisten er zich ook konden gaan bezinnen, … En dat was alleszins zeer boeiend. Het repareren gaf voldoening.

Maar in het voorjaar van 2017 is het tijd voor de volgende fase. Buurtbewoners en enthousiastelingen zijn uitgenodigd om een aantal permanente reparaties uit te voeren in de Bevrijdingslaan. Nodige en creatieve herstellingen. Ben je benieuwd om te weten wat we allemaal zullen doen en wat we reeds verwezenlijkt hebben? Ontdek het op onze website, onder het project Bevrijdingslaan XL, of op de Facebookpagina van Stadsreparaties: www.facebook.com/Stadsreparaties

Stadsreparaties is een leuke samenwerking tussen ‘Bij de Vieze Gasten’, Productions & zonen en Bolwerk.

PRODUCTIONS & ZONEN - STADSREPARATIES BEVRIJDINGSLAAN XL

zaterdag 22 oktober 2016 om 14.00u

Productions & zonen In een straat is er altijd werk aan de winkel, zo ook aan de Bevrijdingslaan-Phoenixstraat-Noordstraat of zo genoemd Bevrijdingslaan XL. Wel, we gaan aan het werk met de straat. We voeren de nodige reparaties in het straatbeeld uit. We maken ze gezelliger, uitnodigender, avontuurlijker, sprookjesachtiger, geheimzinniger, behulpzamer, … met als enige doel om de ideale straat te benaderen.

Ziehier het plan! Dit doen we in 3 fases:

Inspiratiefase: Een sfeervolle buurtwandeling waarin we reeds een aantal interventies plegen, we rusten erna even uit en nemen een gezellige koffiepauze in de zaal Meibloem.

Brainstormfase: Na de pauze maken we opnieuw een wandeling waarin iedereen zijn plannen en toekomstideeën op de Bevrijdingslaan kan loslaten. Letterlijk: aan de hand van stickers. Werkelijk alle ideeën worden genoteerd.

Uitvoeringsfase: We maken samen een plan waar en wanneer we onze werken zullen uitvoeren. Spannend!

We spreken af om 14u00 aan de Phoenixbrug en starten daar onze wandeling. Om 17u00 eindigen we deze mooie dag.

Wil je wat meer info of wil je graag meedoen? Neem dan contact op met Bij’ De Vieze Gasten via marielaure@deviezegasten.org. Of spring gewoon eens binnen.

Stadsreparatie is een project door Productions en zonen i.s.m. Bolwerk vzw in het kader van Bevrijdingslaan XL

 

    Kiosk Bevrijdingslaan XL     

Maandag 12 september 2016
10u-17u                Opbouw kiosk i.s.m. De Koer
17u-19u                Openingsdrink met hapjes uit de Bevrijdingslaan XL

Dinsdag 13 september 2016
14u-18u                Kioskbabbel
15u-18u                Open naaiatelier i.s.m. Wollebol, Coffee & Cotton en De Rode Lotus vliegje
18u-19u                Kinderfanfare en kinderkoor i.s.m. Muziekhuis Goeste Majeur vliegje
19u-21u                Muzikale verpozing door De Propere Fanfare

Woensdag 14 september 2016
14u-17u                Reuze meccano bouwen i.s.m. Manoeuvre vliegje
14u-18u                Kioskbabbel
19u-21u                Foto en woord door Fixatief en De Schuunschgreivers

Donderdag 15 september 2016
14u-18u                Kioskbabbel met Laura Vroom (theatermaakster) en Wietse Palmans (illustrator)
18u-20u                Open keuken i.s.m. De Koer
18u-21u                Mobiele fietskeuken i.s.m. Fietskeuken Gent

Vrijdag 16 september 2016
14u-18u                Kioskbabbel met Laura Vroom (theatermaakster) en Wietse Palmans (illustrator)
14u-17u                Weggeefplein i.s.m. De Rode Lotus vliegje
21u                       Openlucht cinema i.s.m. Cinema Paradiso: “Sky Captain and the World of Tomorrow”

Zaterdag 17 september 2016
14u-18u                Kioskbabbel met Laura Vroom (theatermaakster) en Wietse Palmans (illustrator)
14u-18u                Verhalenmarathon i.s.m. Bibliotheek Gent vliegje
15u-17u                Niks-gaat-verloren atelier i.s.m. vzw Jong en De Rode Lotus vliegje
                             Studio Bevrijding door Fotocollectief Fixatief

kioskZondag 18 september 2016
12u-14u                Picknick in Luizengevecht vliegje
14u-15u                Optreden Café Marché in Luizengevecht
15u-16u                Kiosk slotmoment

Doorlopend
Thee & koffieklets, ontmoetings- en verpozingsplaats voor jong en oud.
 
*Alle activiteiten zijn gratis en zonder inschrijving
vliegje Ook geschikt voor kinderen
 
 

 

    Oproep * Oproep * Oproep     

Werk mee aan een nieuw fantastisch buurtavontuur!
 
Tussen 12 en 18 september bouwen we een tijdelijke ontmoetings- en verpozingsplaats op het Emilius Seghersplein. We organiseren tal van activiteiten voor jong en oud.
 
Opbouw van de kiosk
Maandag 12 september 2016, 10u-17u op Emilius Seghersplein
 
Bouw mee aan de kiosk samen met De Koer en Bij’ De Vieze Gasten. We laten ons inspireren door de motieven van het plein en geven oud materiaal nieuw leven.

Helpende handen worden beloond met een heerlijke lunch en een openingsdrink met hapjes uit de Bevrijdingslaan!

i.s.m. De Koer (nieuwe sociaal en artistiek werking in de Meibloemstraat)
 
Inkleding van de kiosk vliegje
Woensdag 7 september 2016, 15u-19u bij Bij’ De Vieze Gasten
Dinsdag 13 september 2016, 15u-18u op Emilius Seghersplein

 
Altijd al eens willen naaien of creatief met stof willen werken? Dit is je kans! Samen werken we aan de inkleding van de kiosk met gerecycleerde stoffen die we versieren met motieven, woorden of tekeningen. Ze worden aan mekaar genaaid in patchworkstroken om de kiosk knus en gezellig te maken.

We beginnen met een pre-atelier op woensdag 7 september en werken alles af in een open atelier op dinsdag 13 september. Iedereen is welkom met zijn/haar creatieve ideeën, met of zonder naaiervaring.

Tussendoor voorzien we thee, zoetigheden en een gezellige koffieklets! Ook geschikt voor kinderen.

i.s.m. Wollebol, Coffee & Cotton en De Rode Lotus
 
Deelnemen?
Meer info en inschrijven bij Marie-Laure van Bij’ De Vieze Gasten
Haspelstraat 31 - 9000 Gent – 09 237 04 07
marielaure@deviezegasten.org

Kiosk

illustratie Wietse Palmans

Project Bevrijdingslaan XL pijltje rechts Shopdag     

Zaterdag 16 april om 14.00u

Liberigo (esperanto voor ‘bevrijding’)


De Bevrijdingslaan is de slagader van de Brugse Poort.
Ze bevindt zich ergens in het braakland tussen fascinatie en afgrijzen.
Volgens de ene de ideale plek voor een straatrace niet veel meer dan een lokaal verdeelcentrum van pizza en pitta, van legale en andere farmaceutica. Een eindeloze opeenvolging van winkels en bijhorende uithangborden, overschilderingen, gevelbekledingen, een kakafonie van beeld en klank.
Volgens anderen het kleurrijkste stukje van Gent met zijn vitrines vol fruit en suikerspinnen, bruidsjurken, in de kleuren van snoepgoed. De straat van de toekomst, in de frontlinie van de superdiverse maatschappij, levendig, gekleurd, smekend om ontmoeting.
Met een verzakkende kerk als symbool voor een veerkrachtige buurt.(pdc)


Maakt dat mee!
Bij' De Vieze Gasten een jaar lang de Bevrijdingslaan opzoeken, opvullen, opdirken, opdoffen, opmaken, opkikkeren, opmonteren, oppeppen, opbeuren, opfleuren, opvrolijken, opwaarderen.
Met beeld en met woord, met muziek en met gezang, met podiumkunsten en met alles wat daar van dichtbij of van ver op lijkt.

Maak ze mee!
We hebben daaromtrent zelf al een hoop ideeën maar we willen eerste en vooral ideeën opsnorren, opspeuren, opscharrelen van iedereen die in de Bevrijdingslaan woont, die er werkt, die er zich verbonden mee voelt. Wat zou je willen doen in, tonen in, weten of vertellen over, … de Bevrijdingslaan?
Laat het ons alsjeblief weten!

Shop mee!
We beginnen eraan op zaterdagnamiddag 16 april om 14.00u. Dan gaan we met veel volk shoppen. In de Bevrijdingslaan. We kopen in elke winkel één artikel en maken met heel die santenboetiek, daar en dan, een mooie etalage, een origineel kunstwerk. Ondertussen zorgen we feestgewijs voor de nodige muziek en voor het bijbehorend gezang.
Wil je mee shoppen, wil je mee aan die etalage werken, wil je spelen of zingen?
Laat het ons alsjeblief weten! dvg@deviezegasten.be of 09 237 04 07.


Aligi! (esperanto voor “doe mee!”)

 

Bevrijdingslaan XL

Bevrijdingslaan XL

Bevrijdingslaan xl